Yleinen kokous 23.11.2023, kokouksen kuulumiset ja pöytäkirja

28.11.2023 | Yleinen

Eero lehtinen on toiminut kalatalousalueen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2006 ja luopui nyt tehtävistään. Hänen tilalleen loppukaudeksi valittiin Tommi Hietanen.

Erovuorossa olleet hallituksen jäsenet Eeva Einola, Miika Kojola ja Reijo Poikonen. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Eeva Einola ja varapuheenjohtajaksi Miika Kojola. Hallituksen muina jäseninä jatkavat: Lauri Helin, Veikko Mäkinen ja Veikko Keinonen.

Vesialueen omistajille maksettavat korvaukset maksetaan ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä. Todettiin, että tiedotusta kansainvälisille kalastajille ja kalastusoppaille tulee lisätä. Ankeriaan pyynnistä ja rauhoituksesta myös keskusteltiin.

Kalapassin lupahinnat säilyvät entisellään vuosille 2024-2025.

Kuvassa puheenjohtajan tehtävänsä lopettanut Eero Lehtinen ja uusi puheenjohtaja Eeva Einola.

Kuvassa puheenjohtajan tehtävänsä lopettanut Eero Lehtinen ja uusi puheenjohtaja Eeva Einola.

_____________________________________________________

Tässä aiemmin julkaistu kutsu:

TERVETULOA KALATALOUSALUEEN YLEISKOKOUKSEEN

Kalatalousalueen yleinen kokous pidetään:

Paikka: Fun Fun Park, Koskisali Suomelantie 1, Vilppula

Aika: 23.11.2023 Ilmoittautuminen klo 12.30 alkaen, kokous klo 13 alkaen.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nähtävillä kalatalousalueen nettisivulla:

https://ruovedenkuorevedenkta.fi/ kohdassa: Ajankohtaista 1.12.-31.12.2023 välisen ajan.

Käyttö- ja hoitosuunnitelma vesialueen omistajien käyttöön

Ruoveden-Kuoreveden kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma on saatu viimein valmiiksi ja se on myös vahvistettu Pohjois-Savon ELY-keskuksessa. Kalatalousalueen toiminta jatkuu hyvin pitkälti samoilla urilla, tavoitteena on lisätä kalastusta alueella sekä lisätä alueen kiinnostavuutta kalastajien keskuudessa. kalatalousalueen uudet nettisivut ovat työn alla ja suunnitelma tulee myös sinne luettaville. Ohessa yksi kappale omaan käyttöönne

Kuhakantoja seurattu monipuolisesti- istutuskielto v.2023-2027

Kalatalousalue on ollut mukana erilaisissa kuhan lisääntymiseen, alkuperään ja saaliskuhien ikäluokkien selvittämiseksi tehtyihin hankkeisiin. Niiden perusteella kalatalousalueen kuhankanta on monipuolinen ja siinä esiintyy paljon eri vuosina syntyneinä yksilöitä. Osa kuhista on selvästi nopeasti kasvavia ja osa kasvaa hitaammin. Selvää kuitenkin on, että luontainen lisääntyminen onnistuu joko hyvin tai todella hyvin. Kalatalousalue on päättänyt, että se panostaa edelleen kuhan luontaisen lisääntymisen selvittämiseen. Koska kuhan kudun onnistuminen ja vuosiluokkien menestyminen on hyvin paljon riippuvainen kutuvuoden kesän sääolosuhteista, veden lämpötilasta ja poikasille sopivan ravinnon syntymisestä, on kalatalousalue päättänyt, ettei reittiveteen tehdä kuhaistutuksia vuosina 2023-2027. Tämä koskee kaikkia osakaskuntia ja muita vesialueen omistajia. Pitkällä istutustauolla halutaan varmistaa se, ettei yhden tai kahden kesän poikkeuksellisen huonot tai erityisen hyvät sääolosuhteet vääristä selvityksen tulosta.

Istutustauon jälkeen aloitetaan suomu- ja ikänäytteiden keruut saaliskuhista. Suomujen perusteella määritetään kalojen syntymävuosi. Jos kuha on syntynyt sellaisena vuotena, jolloin istutuksia ei ole tehty, se on peräisin luonnon kudusta. Selvityksen tulosten perusteella voidaan tehdä tutkimukseen perustuvat päätökset, onko tarvetta jatkaa istutuksia vai onko luonnonkutu niin vahvaa, ettei istutuksille ole tarvetta, eikä luonnon hyvin toimivaa järjestelmää ole tarpeen tukea lisäistutuksilla. Aikaisemmissa selvityksissä on todettu, että hyvinä kuhan kutuvuosina istutuksilla ei saada mitään lisäarvoa, koska luonnon poikanen pärjää paremmin esim. ruokakilpailussa kuin syksyllä istutettu luonnonravintolammikkopoikanen.

Tutkimuksen tulosten luotettavuuden vuoksi on erittäin tärkeää, että kaikki osapuolet noudattavat kuhan istutuskieltoa. Istutuskielto koskee ainoastaan reittivettä ja kuhaa, eli alueen pienvesiin kuhan istutukset ovat sallittuja. Istutustauon aikana on siis hyvä tarkastella myös pienvesien tilannetta sekä harkita reittiveteen muiden kalalajien istuttamista. Esimerkiksi siika on hyvä vaihtoehto kuhan sijasta. Myös ankeriaan istutusta voi harkita; se menestyy reittivedessä ja sitä tulee myös saaliiksi. Tilauksen on varattava ajoissa, koska ankeriaat tulevat Suomeen Ranskasta

Ankeriaan pyynti sallittu 1.5.-30.9. välisenä aikana

Kalatalousalue haki muutosta ELY-keskuksesta ankeriaan pyyntiajan pidentämiseksi. Saadun päätöksen mukaisesti ankeriaan pyynti on sallittu kalatalousalueen vesillä 1.5.-30.9. välisenä aikana vuoden 2027 loppuun asti. Jos ankeriaan saa saaliiksi muulloin kuin kyseisenä aikana, se on laskettava takaisin pyyntiveteen elävänä tai kuolleena. Ankeriaan suojeluarvo on 3510 €, mikä tulee kalastajan maksettavaksi, jos hän ottaa ankeriaan saaliiksi muulloin ko. pyyntiaikana. Lisäksi päälle tulee sakot luvattomasta saaliista.

Omistajakorvaukset

Jakotaulukko on nähtävillä kalatalousalueen nettisivuilla ja se on jaossa myös kalatalousalueen kokouksessa. Varat jaetaan keväällä 2024.

Terveisin:

Päivi Pyyvaara

toiminnanjohtaja

0500-760 953

paivi.pyyvaara@kalatalo.fi

Alta voit ladata kokousaineiston: